Június 1-jétől a .hu domain nevek regisztrációs menete változott

Június 1-jétől a .hu domain nevek regisztrációs menete változott, a 14 napos várakozási idő megszűnt, a domain a kérvényezéskor „azonnal” használatba vehető, majd a 8. napon véglegesen az igénylő tulajdonába kerül.

Néhány lényeges kérdést összegezünk az alábbiakban.

Milyen változás lesz a domain nevek működőképessége kapcsán?

A domain nevek a domain delegálás benyújtása és a technikai ellenőrzése után azonnal használatba vehető lesz, bár a végleges bejegyzés csak 8 nap múlva történik meg. A domain fenntartásának időszaka – az eddigiekkel ellentétben – nem a meghirdetési időszak végével, hanem a delegálási időszak benyújtásának napjával kezdődik.

Szerepelhet-e ugyanaz a domain többször a meghirdetési listán?

Június 1 után egy domain csak egyszer szerepelhet a közzétételi listán. Ennek megfelelően a felszabaduló domainek esetében is csak az első igénylés lesz látható majd a listán.

A változás érinti-e a vitarendezési folyamatot?

Igen. A vitarendezési folyamat felgyorsul, a határidők rövidebbek lesznek. A vitarendezési eljárás díja és költségviselési módja (a vesztes fél fizeti az eljárást) változatlan lesz, azonban az eljárás Tanácsadó Testület (TT) elé utalásának és az eljárás regisztrátoron keresztüli ügyintézésének eddigi ingyenessége megszűnik. A panaszt benyújtó félnek ügyintézési díjként domainenként 5000 Ft+ÁFA ügyintézési díj kerül bevezetésre.

 

Comments are closed.